Duellen: Mjøsbrus versus EC Dahls
Dahls (Ringnes) julebrus har jo vært det selvfølgelig valgt ved juletider for oss som elsker sprudlende søtdrikke. De siste åra har det kommet til mange nye merker, men de fleste kan avvises bare ved å se på fargen: det er rødbrus tilsatt noen ekstra e-stoffer og nisse-etikett. Nei, julebrus skal være gyldenbrun. Og der har det vært en som har utfordret den "trønderske" julebrusen: Nemlig den fra Hamar Lillehammer bryggeri. Og den har smakt godt. 

Så nå har Godmatreven tatt den store julebrustesten, som betyr en duell mellom de to eneste egentlige kandidatene. Testinga har bestått i massiv julebrusdrikking fra midten av oktober. Nå når adventstida har kommet, har vi smakt og diskutert nok til å gi en kvalifisert dom over hvilken sukker, vann og E-stoffblanding som er den definitive julebrusen. 

Apropos E-stoff: begge har fargestoffet E 150. Trond mente en stund at Dahls hadde vært heldige med sin bruk av E 150 og at den hadde en litt dypere gyldenfarge i flaska. Men etter gransking under forskjellige lysforfold fant vi ut at fargen er lik. 

Vi har ikke kommet til noen enighet om etikettene. Trond synes Dahls blåe, med nisse som suger brus opp fra U-en i brUs, er definivt finest. Marit Oliva er enig i at den er fin, men liker Hamar-Lillehammers bedre. Hun mener den stikker seg ut og er vakker, og at de har vært lure med å bruke den hvite fargen, da brusens gyldenhet kommer så fint fram.

Men smaken er selvsagt det viktigste. Alle vet vi hvordan Dahls-julebrusen smaker, men alle sliter vi vel også litt med å beskrive smaken. Den har vært definisjonen gjennom alle år. Det nærmeste vi kommer er at den kan ligne på champangebrus. Men den er jo noe annet. Når vi setter den opp mot mjøsbrusen, er den mer fruktig. Mjøsbrusen har en annen type karamellaktig søtlighet. Man kjenner også en aning av den gode gamle flux-sodaen. 

Man kunne kanskje tro at en brus med karamellsmak er noe man blir fort lei av. Men Hamar-Lillehammer brusen holder seg. Vi har drukkket den til lunsj, middag, til snack, som nightcap og som leskedrikk. Og etter to ukers testperiode vil vi fortsatt ha mer. Den kommer til å vare helt til jul, og vi er overbevist om at den vil være topp drikke til både ribbe, steik, lutefisk og alt man måtte ha på bordet i jula (bortsett fra til julegrøten). Vi har heller ikke blitt lei av Dahls, men testpanelet nøler likevel ikke med å droppe trønders-sjåvinisten (som vi likevel ikke har så mye av i oss) og kåre JULEBRUS FRA HAMAR LILLEHAMMER til den beste julebrusen. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Verden er rik på smaker, og liver er for kort for Toros jegergryte.

Kategorier

Arkiv

hits