Hjort på betta

I spania kalles det tapas. En godbit oppå en bit med brød. Vi har vår tapas her heime også, men kaller det betta. Vi spiser ferskfisk som betta: smør på en bit flatbrød, og så et stykke renska småsei eller torsk oppå. Det finnes ingen bedre måte å spise ferskfisk på. Det samme med spekesild. Der er mange variasjoner: jeg vil ha stappa potet, løk, rødbeter og spekesild i finhakka biter på bettan min. En annen "frøyatapas" er skiver med kald ferskfiskball på flatbrød, helst med et tykt lag heimsmør mellom. 

En av favoritt-bettaene i huset her de siste åra har vært grava hjort. Nå er vi midt opp i julegavelaginga, og i kveld har vi spist test-stykket: gravhjort med fenikkel og akkevit. Vi spiste opp alt, og vi er trygge på at dette blir varer som kan gis bort i år også. Det er jo så såre enkelt å lage, hvis man har noen biter med rent hjortekjøtt. Vi bruker halvt om halvt med salt og sukker (4 spiseskjeer av hver var nok til de bitene vi gravde nå) Og så er det å smaksette før man legger det i press og lar det stå i kjøleskapet i to dager. Så er det å skære i tynne skiver, og ha på flatbrød sammen med hakka rødløk og rømme. 

Tre varianter prøves i år: rosmarin/appelsin, basilikum og fenikkel/ akevitt.fenikkel og akevittbasilikum-stykket (ennå ikke testa)


I press i kjøleskapet

Én kommentar

john Hammervik

19.12.2014 kl.15:56

morsomt at du /dere prøver forskjellige råvarer og forskjellige marinader når dere graver kjøttet, etter min mening er vi litt for opphengt i fisk når vi snakker om graving, Stå på Marit Oliva

Skriv en ny kommentar

Verden er rik på smaker, og liver er for kort for Toros jegergryte.

Kategorier

Arkiv

hits