Den fantastiske opprinnelsen til smør på flesk
Det finnes mange rare gamle uttrykk som det er helt meningsløst å bruke: Ta for eksempel "Skomaker, bli ved din lest".  Alle vet vi jo at et par nye sko i dag ikke koster så mange arbeidstimer. Det lønner seg ikke å reparere.Vi har også sett Jul i Skomakergata. Skomaker Andersen dreiv ikke akkurat noen lønnsom gesjeft.

At skomakeren skal bli ved sin lest, forstått som at han bør holde seg til det han kan, og ikke prøve på å lære seg ett nytt yrke, vil være et særs dårlig råd. Jeg regner med at den Nav-rådgiveren som tar i mot en skomaker som ikke får endene til å møtes, og gir han rådet: bli ved din lest, vil komme dårlig ut i en rettsak.

Uttrykket "skomaker bli ved din lest" er rett og slett utgått  - mye mer utgått enn noen sko kan bli før vi kjøper oss et nytt par.

Personlig mener jeg også at uttrykket "sunt bondevett" bør gravlegges. Men dette bunner mer i fordommer jeg har som et kystens menneske med fiskerblod i årene. For mens kystfolket hiver seg rundt og prøver nye ting, og skaper seg nytt livsgrunnlag, vet vi jo hvordan det står til i områder av landet hvor bøndene står sterkt: stagnasjon og fraflytting. Noe sier meg at bondevett ikke er noe å overleve på.

Men det er ett uttrykk som ikke bare et utgått. Det er rett og slett snudd på hodet. Her kommer en forklaring som sikkert vil overraske mange.

Utrykket er "smør på flesk". Jeg regner med at de fleste som leser dette vil si: smør på flesk? Ja, og hva så? Selvsagt må vi ha smør når vi steiker flesk. Smør og fleks hører sammen på samme måte som gin og tonic eller som kjøttkaker og brunsaus. Men det finnes jo en hel rekke med uttrykk og klisjer som er bedre å  bruke enn smør på flesk, vil dere sikkert si.

Men jeg har levd så lenge at jeg vet at utrykket oppstod i en fleskevirkelighet som i dag kan virke smått utrolig.

Da jeg vokste opp på 70-tallet hadde vi gris i fjøset. Jeg husker ikke hva den ble foret opp på, annet enn at den av og til fikk poteter. Men den var i alle fall feit. Og flesket fra den var også fett.

Og hold dere fast, dere som er yngre enn meg, og ikke har en slik livserfaring: flesket var faktisk så fett at man ikke trengte smør i panna for å steike det! Det er helt sant. Flesket kunne stekes i sitt eget fett.

Så til alle dere som tror at smør på flesk er et uttrykk som oppstod for å beskrive det selvfølgelige: en kombinasjon man ikke kan klare seg uten. Utrykket i sin opprinnelige form betyr faktisk det motsatte: at man ikke trenger å tilføre noe som allerede er der.

 Nå ble dere overrasket nå, tenker jeg.

 

- Trond

Én kommentar

foggy

20.01.2017 kl.11:26

Jeg synes ikke "smør på flesk" er rart i det hele tatt. Det er da vel ingen som putter smør i panna når de skal steke f.eks. bacon eller annet flesk? Det er helt unødvendig og lever opp til sitt eget uttrykk.

Skriv en ny kommentar

Verden er rik på smaker, og liver er for kort for Toros jegergryte.

Kategorier

Arkiv

hits