Ny bruk av gammel sei

Har en stamp med gammelsei innerst i garasjen. Har hatt den ei stund. Ikke det at vi ikke liker gammelsei, men den er veldig dryg da. Og blir jo ikke s mange gangene i ret at man tar opp og vatner ut til et tradisjonelt gammelseimltid. Og nr vi ikke er srlig glade i saltfiskball, s blir den n brukt til disse to-tre mltidene i ret.

Men har tenkt p dette: hva om gammelseien hadde vrt et internasjonalt produkt p linje med klippfisk. Fr i tida spiste man her jeg kommer fra klippfisken p samme mte som gammelseien: kokt med poteter og det enkle tilbehret man hadde for hnden. S fikk man det som har blitt bakalaoen: tomatgryta med klippfisk. Men s har vi ogs ftt alle de andre klippfiskrettene som lages rundt om i verden. Klippfisken er er suveren rvare som kan brukes til s veldig mye. Og da var det jeg tenkte: gammelsei har ogs sin helt sregne smak. Og det er jo en god smak. S hvorfor ikke prve ut gammelseien i nye former... litt p samme mte som vi (og mange andre) har utvida klippfisk-repertoaret vrt de siste ra?

S dette er et frste forsk p prve noe annerledes med gammelsei. Og det er inspirert av en klippfiskrett vi laga nylig (Fra Jan Otto Johansens klippfiskbok). Og det er jo ikke fryktelig orginalt egentlig. Vi lagde klippfisk-grateng. S n prvde vi gammelsei-grateng




Hadde vatna og renska litt ekstra fisk forrige gang vi spiste vanlig gammelsei. Disse havna i fryseren til dette eksperimentet. Kokte opp poteter s det ble omtrent halvt om halvt med potet og fisk.




Surre halvannen lk og litt kvitlk. Moste potetene med hendene, reiv fisken i sm biter i en balje, og hadde i lken. hadde s i to eggeplommer og ei spiseskje sterk sennep. Jobba det hele sammen. piska eggehvitene til de to eggene stive, og jobba kviten inn til slutt. Mye salt og pepper oppi. S bar det legge massen i ei ildfast form og ha noen skiver ost p toppen. Inn i ovnen til gratinering.

Og hvordan ble det? Var spent p Marits reaksjon. Selv om hun liker gammelsei, har hun ikke gldet akkurat for dette prosjektet. Hun spiste opp tallerkenen, og da hun sa at det var ganske godt, brukte hun en stemme som sa at det var bedre enn forventet.




Og hva syntes jeg? Jo, det var godt. Mye bedre enn vanlig fiskegrateng laget p fersk eller lettsalta fisk. Men tror nok mer jeg kjente et potensiale. Gammelsei kan brukes til mer. Kanskje det neste gang blir s enkelt som utvide krydder-repertoaret i gratengen... den hadde tlt mer smak. Men tror ogs fisken kan brukes til andre ting... rvaren gammelsei har sitt srpreg. S la oss anta at dette blir frste posting i serien "Ny bruk av gammel sei"

2 kommentarer

S smart!

Bjrg

21.05.2015 kl.23:29

Jeg kjenner en som FISKER gammelsei... Nr han blir spurt om han fikk noe fisk i dag, svarer han (nr han har fiska smsei): Ja, det ble ei btte gammelsei. (Til fornyelse for oss andre ;-)

Skriv en ny kommentar

Verden er rik p smaker, og liver er for kort for Toros jegergryte.

Kategorier

Arkiv

hits