Ny bruk av gammel sei

 

Har en stamp med gammelsei innerst i garasjen. Har hatt den ei stund. Ikke det at vi ikke liker gammelsei, men den er veldig dryg da. Og blir jo ikke så mange gangene i året at man tar opp og vatner ut til et tradisjonelt gammelseimåltid. Og når vi ikke er særlig glade i saltfiskball, så blir den nå brukt til disse to-tre måltidene i året. 

Men har tenkt på dette: hva om gammelseien hadde vært et internasjonalt produkt på linje med klippfisk. Før i tida spiste man her jeg kommer fra klippfisken på samme måte som gammelseien: kokt med poteter og det enkle tilbehøret man hadde for hånden. Så fikk man det som har blitt bakalaoen: tomatgryta med klippfisk. Men så har vi også fått alle de andre klippfiskrettene som lages rundt om i verden. Klippfisken er er suveren råvare som kan brukes til så veldig mye. Og da var det jeg tenkte: gammelsei har også sin helt særegne smak. Og det er jo en god smak. Så hvorfor ikke prøve ut gammelseien i nye former... litt på samme måte som vi (og mange andre) har utvida klippfisk-repertoaret vårt de siste åra?

Så dette er et første forsøk på å prøve noe annerledes med gammelsei. Og det er inspirert av en klippfiskrett vi laga nylig (Fra Jan Otto Johansens klippfiskbok). Og det er jo ikke fryktelig orginalt egentlig. Vi lagde klippfisk-grateng. Så nå prøvde vi gammelsei-grateng
Hadde vatna og renska litt ekstra fisk forrige gang vi spiste vanlig gammelsei. Disse havna i fryseren til dette eksperimentet. Kokte opp poteter så det ble omtrent halvt om halvt med potet og fisk.
Surre halvannen løk og litt kvitløk. Moste potetene med hendene, reiv fisken i små biter i en balje, og hadde i løken. hadde så i to eggeplommer og ei spiseskje sterk sennep. Jobba det hele sammen. piska eggehvitene til de to eggene stive, og jobba kviten inn til slutt. Mye salt og pepper oppi. Så bar det å legge massen i ei ildfast form og ha noen skiver ost på toppen. Inn i ovnen til gratinering. 

Og hvordan ble det? Var spent på Marits reaksjon. Selv om hun liker gammelsei, har hun ikke glødet akkurat for dette prosjektet. Hun spiste opp tallerkenen, og da hun sa at det var ganske godt, brukte hun en stemme som sa at det var bedre enn forventet.
Og hva syntes jeg?  Jo, det var godt. Mye bedre enn vanlig fiskegrateng laget på fersk eller lettsalta fisk. Men tror nok mer jeg kjente et potensiale. Gammelsei kan brukes til mer. Kanskje det neste gang blir så enkelt som å utvide krydder-repertoaret i gratengen... den hadde tålt mer smak. Men tror også fisken kan brukes til andre ting... råvaren gammelsei har sitt særpreg. Så la oss anta at dette blir første posting i serien "Ny bruk av gammel sei"

 

 

 

2 kommentarer

Så smart!

Bjørg

21.05.2015 kl.23:29

Jeg kjenner en som FISKER gammelsei... Når han blir spurt om han fikk noe fisk i dag, svarer han (når han har fiska småsei): Ja, det ble ei bøtte gammelsei. (Til fornøyelse for oss andre ;-)

Skriv en ny kommentar

Verden er rik på smaker, og liver er for kort for Toros jegergryte.

Kategorier

Arkiv

hits