Gamlismat (alltid søtsuppe til fisk)- Du og denne gamlismaten din, kommenterte en venn da jeg sa at et tradisjonelt fiskmåltid ikke er fullkomment uten søtsuppe ved sida av.

For sånn var det jo i heimen da jeg vokste opp på 70-tallet: alltid suppe til fisk. Jeg vet om mange som fortsatt tviholder på melksuppe til nysalta uer. Ellers er det vel ikke mange i dag som koker søtsuppe til fisken. I den grad folk har søtsuppe, er det vel mest som dessert. Men når jeg
snakker om suppe til fisken, så er det TIL fisken, ikke noe som etes etterpå. 

Ta uer og melksuppe. Det å ta en slupp suppe etter ei tugge med salt fisk og potet. Det gir en smaksopplevelse. Sånn er det også med annen saltfisk, eller steikafisk. Det å ha fisksmaken og søtsuppesmaken i munnen samtidig er det jeg snakker om. 

Nå er det rabarbratid, og da passa det greit å få skåret seg noen stilker til dagens måltid med steika torsk. 

Den andre godmatreven i huset har lenge vært lei av "vanlige" fiskemåltider.  Derfor har blitt mye fisk bakt i ovnen, i form, med utradisjonelt tilbehør og sauser vi ikke hadde hørt om på Frøya på 70-tallet.  Men fikk gehør for å kjøre gamlis i dag: fisk vendt i mel, salt og pepper, stekt i panna. Med rømmesaus, potet og grønnsaker. Ja, og så søtsuppe til. 

Det ble godt, sjø! (Marit Oliva var helt enig)
 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Verden er rik på smaker, og liver er for kort for Toros jegergryte.

Kategorier

Arkiv

hits