Når avskjæret blir den beste lørdagskosen


Jeg fikk en hel klippfisk i gebursdagsgave i år. Kameraten min har selv fiska skrei på Lofoten, og salta og tørka de han hadde med seg  heim. Sånne gaver er det mening i. 

Nå hadde den ligget hel i fryseren noen måneder, og jeg fant ut at det var tid for å ta den opp og få den delt opp til passe middagsporsjoner. Det ble seks store fine fileter som kan brukes til hva jeg måtte ønske. De flateste stykkene ble akkurat en stor pose med stykker til tradisjonell bakalao. Det som var igjen etter dette var fisken som satt på uggene og beina. Mens all den fine fisken ble frosset ned i posjonspakker til senere, ble ugger og bein lagt i vann.Dagen etter ble de kokt og rensket. Dermed var det klart for å lage noe av den beste maulematen jeg vet om: klippfiskkroketter (også kalt Bolinhos). Og for å være litt kvalm: tror jeg lager noen av de beste krokettene i verden. Har smakt det på utallige tapas-plasser både i Spania og i Norge, og har til gode å spise noen som er fullt så gode som de jeg lager selv. Så værsågod, her er framgangsmåten:

Da jeg så hvor mye fisk jeg fikk plukket av beina skrella jeg poteter sånn at det skulle bli cirka like mye potet som fisk. Kokte potetene sånn at de gikk nesten i oppløsning, og kjølte dem ned slik at man kunne bruke hendene på dem.

I mellomtida hadde jeg skilt tre egg, og vispet eggehviten stiv. Jeg hakket også en hel løk og en halv kinesisk kvitløk (tre-fire fedder av vanlig kvitløk), og nesten en hel chili (inkludert frøene). 

Så var det å blande. Det beste er å garme sammen fisken og poteten med hendene. De skal være litt fiskekonsistens igjen. Hadde så i eggeplomme, løk, kvitløk og chili, persille, koriander og basilikum (ta det du liker av urter) og smakte til med salt. Garmet videre. Det siste man gjør er å vende inn eggehviten. Arbeidet det lett inn, sånn at farsen ble fin og luftig. Gryta med frityrolje var klar, og så var det å forme små boller (avlange er lettere å snu og håndtere nede i gryta, mens helt runde blir litt penere å se på). Friterte dem til de var gyldne. La dem opp på tørkepapir. En liten advarsel: frityrolje tåler ikke så mye egg: plutselig går futten ut av frityren. Derfor er det ikke så smart å satse på å steike så alt for stor porsjon kroketter  i gangen. Godmatrevene nøt krokettene som lørdagskos, med søt chilisaus som eneste tilbehør. 

 

2 kommentarer

Bjørg

06.12.2015 kl.17:28

Mon tro om andre enn lokalt innfødte skjønner ordet "garme"...? ;-)

godmatreven

06.12.2015 kl.18:56

Bjørg: mulig det er lokalt, men finnes ikke noe bedre ord for den håndteringen :)

Skriv en ny kommentar

Verden er rik på smaker, og liver er for kort for Toros jegergryte.

Kategorier

Arkiv

hits