Ny bruk av gammel sei - del 2

Gjr et comeback p Godmatreven bare for fortelle at gammelsei duger til bolinhos, ogs. 

For cirka to r siden blogget vi om gammelsei-grateng:  Det ble ganske godt. Tanken var teste ut flere ting med gammelsei, Men s ble det s som s med bde kokkelering og blogging her i Samvirkeveien 12, da Marit Oliva reiste til byen for bli ordentlig kokk. Men i pska har jentene vrt heime, og det er lagt litt mer sjel i kjkkenarbeidet her ogs. 
I dag fikk jeg endelig testa ut noe jeg har hatt trua p lenge. Regner meg som ganske kompetent til lage bolinhos/kroketter av klippfisk, og har tenkt at dette er en rett som m kunne lages p gammelsei ogs.

For den helt uinnvidde: gammelsei er fattigmannskost fra kysten: sei ble saltet og lagt ned i tnner, hvor den kunne lagres i mange r - til den ble rd/brun/rdbrun. Ble tatt opp og vannet ut, og spist sammen med poteter og stekt flesk og s stsuppa som alltid var tilbehr da. Selv vokste jeg opp i en kystfiskerfamilie p Frya p 70-tallet, og det var ingenting stas med gammelsei til middags. Fisken ble delt i stykker, og renske kokt gammelsei som sitter fast p beinet er noe hersk. Den var kald nr du hadde klart renske av ett par stykker. det som kunne heve mltidet var flesket og det varme fettet du kunne helle over fisken og poteten. 

I det siste har gammelsei blitt "fin" tradisjonsmat. Er selv en av de som har klart fortrenge middagsopplevelsene fra barndommen, og lager dette som sndagsmiddag. N rensker jeg fisken fr den kokes, og lager rotstappe til. Og selvsagt rikelig med flesk og fett. Dette er godt. Men nr man har ei tnne med gammelsei stende, og man har tanker at denne rvaren kan brukes p flere mter, s mtte vi prve ut dette. 

Det siste blogginnlegget vi hadde p Godmatreven var klippfisk-kroketter. Og jeg valgte flge nyaktig samme oppskrift,bare at klippfisken var byttet ut med gammelsei. Kokte ca en halv kilo rensket gammelsei i mer enn ett kvarter... kunsten var kunne plukke den i stykker. Kokte en halvkilo poteter til de var mosemyke. S var det garme fisk og poteter sammen (garme : mose med hendene)

hakket en halv lk, en halv chili, to feder kvitlk, og en halv persille og helte dette over fisk og potetmasse. Garmet videre. Tok plommeen fra to egg og garnet inn. Pisket eggehvitene fra de to eggene og vende den inn i massen. Smakte og saltet litt. 

Fyret opp frityrgryta. Brukte frst en spiseskje til forme bollene. Gikk etterhvert over til bruke hnda, og fikk de mer avlange (lettere snu slik at de ble kokt jevnt i gryta). S var gammelsei-kroketteren klare til spiser. 

Vi hadde droppet alt tilbehr: det eneste vi hadde p bordet ved siden av var flaksalt og sweet chili-saus. 

Vi hadde samtidig laget tilsvarende porsjon med klippfisk-kroketter. Marit Oliva var den som hadde vrt mest skeptisk til prosjektet. Hun er ikke spesielt glad i gammelsei, men storfan av klippfisk-kroketter. Etter sammenligning holdt hun p at klippfisk var best, men at gammelsei-krokettene faktisk smakte godt. Johannes mente han ikke kjente srlig forskjell. Likte begge like godt. Synne sa hun hallet til at gammelssei-krokettene var best, da de hadde mest fiskesubstans. Selv syntes jeg gammelseien var like bra som klippfisken. Nesten skuffende at det ikke var strre forskjell. Men har i alle fall bevist at gammelseien kan brukes til enda en rett hvor klippfisk har vrt den overtrufne rvaren. 

 

 










 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Verden er rik p smaker, og liver er for kort for Toros jegergryte.

Kategorier

Arkiv

hits