Ny bruk av gammel sei - del 2

Gjør et comeback på Godmatreven bare for å fortelle at gammelsei duger til bolinhos, også. 

For cirka to år siden blogget vi om gammelsei-grateng:  Det ble ganske godt. Tanken var å teste ut flere ting med gammelsei, Men så ble det så som så med både kokkelering og blogging her i Samvirkeveien 12, da Marit Oliva reiste til byen for å bli ordentlig kokk. Men i påska har jentene vært heime, og det er lagt litt mer sjel i kjøkkenarbeidet her også. 
I dag fikk jeg endelig testa ut noe jeg har hatt trua på lenge. Regner meg som ganske kompetent til å lage bolinhos/kroketter av klippfisk, og har tenkt at dette er en rett som må kunne lages på gammelsei også.

For den helt uinnvidde: gammelsei er fattigmannskost fra kysten: sei ble saltet og lagt ned i tønner, hvor den kunne lagres i mange år - til den ble rød/brun/rødbrun. Ble tatt opp og vannet ut, og spist sammen med poteter og stekt flesk og så søtsuppa som alltid var tilbehør da. Selv vokste jeg opp i en kystfiskerfamilie på Frøya på 70-tallet, og det var ingenting stas med gammelsei til middags. Fisken ble delt i stykker, og å renske kokt gammelsei som sitter fast på beinet er noe hersk. Den var kald når du hadde klart å renske av ett par stykker. det som kunne heve måltidet var flesket og det varme fettet du kunne helle over fisken og poteten. 

I det siste har gammelsei blitt "fin" tradisjonsmat. Er selv en av de som har klart å fortrenge middagsopplevelsene fra barndommen, og lager dette som søndagsmiddag. Nå rensker jeg fisken før den kokes, og lager rotstappe til. Og selvsagt rikelig med flesk og fett. Dette er godt. Men når man har ei tønne med gammelsei stående, og man har tanker at denne råvaren kan brukes på flere måter, så måtte vi prøve ut dette. 

Det siste blogginnlegget vi hadde på Godmatreven var klippfisk-kroketter. Og jeg valgte å følge nøyaktig samme oppskrift,bare at klippfisken var byttet ut med gammelsei. Kokte ca en halv kilo rensket gammelsei i mer enn ett kvarter... kunsten var å kunne plukke den i stykker. Kokte en halvkilo poteter til de var mosemyke. Så var det å garme fisk og poteter sammen (garme : mose med hendene)

hakket en halv løk, en halv chili, to feder kvitløk, og en halv persille og helte dette over fisk og potetmasse. Garmet videre. Tok plommeen fra to egg og garnet inn. Pisket eggehvitene fra de to eggene og vende den inn i massen. Smakte og saltet litt. 

Fyret opp frityrgryta. Brukte først en spiseskje til å forme bollene. Gikk etterhvert over til å bruke hånda, og fikk de mer avlange (lettere å snu slik at de ble kokt jevnt i gryta). Så var gammelsei-kroketteren klare til å spiser. 

Vi hadde droppet alt tilbehør: det eneste vi hadde på bordet ved siden av var flaksalt og sweet chili-saus. 

Vi hadde samtidig laget tilsvarende porsjon med klippfisk-kroketter. Marit Oliva var den som hadde vært mest skeptisk til prosjektet. Hun er ikke spesielt glad i gammelsei, men storfan av klippfisk-kroketter. Etter sammenligning holdt hun på at klippfisk var best, men at gammelsei-krokettene faktisk smakte godt. Johannes mente han ikke kjente særlig forskjell. Likte begge like godt. Synne sa hun hallet til at gammelssei-krokettene var best, da de hadde mest fiskesubstans. Selv syntes jeg gammelseien var like bra som klippfisken. Nesten skuffende at det ikke var større forskjell. Men har i alle fall bevist at gammelseien kan brukes til enda en rett hvor klippfisk har vært den overtrufne råvaren. 

 

 


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Verden er rik på smaker, og liver er for kort for Toros jegergryte.

Kategorier

Arkiv

hits