Elleve år gammel sei - helt grei

Har hatt ei tønne med gammelsalta sei i alle fall i fire år. Hvis den hadde stått i to år da jeg kjøpte den, så betyr det at de siste seiene i bunnen er en seks-sju år. Fisken var god da jeg begynte å spise av den, og har ikke tenkt over at den har smakt noe edlere det siste året. Det smakte gammelsei for fire år siden, og smaker det nå. 

Men så var det denne naboen da. Som egentlig ikke liker gammelsei, men som har hatt denne tønna si stående i 11-12 år, og som tenkte å kaste den ut, fordi seien sikkert var for gammel. Jeg kunne bare komme og hente den hvis jeg ville ha. Så nå har jeg fått testa om det som kan kalles årgangs-gammelsei smaker noe edlere enn helt vanlig fem-seks års gammelsei. 

Og det er ikke så mye å brodere på: den smakte akkurat som gammelsei bruker å smake. 

For det er sånn at når man lager en del av denne tradisjonelle kystmaten, så er tilbehøret kanskje viktigst. Om måltidet nytes med eller uten søtsuppe (eller melksuppe) betyr mer enn om fisken er to eller tolv år.

Og det å ha nok flesk eller bacon sånn at man får en kjøttbit til hver fiskbiten er også viktigere. Og for meg må det være rotstappe (halvt om halvt med potet og kålrot).

Så jeg har vel bare bevist noe jeg visste fra før: hvis tilbehøret er på plass, har alderen ingen betydning

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Verden er rik på smaker, og liver er for kort for Toros jegergryte.

Kategorier

Arkiv

hits