Blogg

Hvis du har litt mye biffkjøtt liggende : Biff jerky

    Det har blitt sånn at jeg aldri kjøper storfekjøtt til fullpris i butikken. Kjøttet er uansett mørest og best når det har gått ut på dato, og jeg finner oftere biff i nedpriset-hy...

Ny bruk av gammel sei - del 2

Gjør et comeback på Godmatreven bare for å fortelle at gammelsei duger til bolinhos, også.  For cirka to år siden blogget vi om gammelsei-grateng:  Det ble ganske godt. Tanken var å...

Når avskjæret blir den beste lørdagskosen

Jeg fikk en hel klippfisk i gebursdagsgave i år. Kameraten min har selv fiska skrei på Lofoten, og salta og tørka de han hadde med seg heim. Sånne gaver er det mening i. Nå hadde den ligget he...

Barcelona: den beste bettan

Fra Bilbao Berria. Vi holder tolvretteren på Manairo utenfor (se eget innlegg :http://godmatreven.blogg.no/1438787878_tolv_rette.html) , ogvel heime i Norge kårer vi den beste matbiten vi hadde i ...

Tolv rette

Siste kveld i Barcelona, og gebursdag. Turens tasting-restaurant ble booket i god tid før reisen. Vi valgte Manairo, beskrevet som en "nose to tail-restaurant". Og første rett starta ovenfor nesen:...

Godmatreven opplever Barcelona (del 4)

Hvis det viser seg at det er politisk ukorrekt å kalle Louis Armstrong sjokoladebrun, så er det i alle fall korrekt å si at denne Louis ER sjokolade. Vi takker Picassos popularitet for at vi har l...

Godmatreven gjennoppdager Barcelona (del3)

Vi hadde vårt første Barcelona-besøk for fem år siden. Og det betyr at vi har elsket tapas i fem år. Vi hadde noen flotte matopplevelser på den turen, og siden den tid har en runde blant annet i Ba...

Godmatreven utforsker Barcelona (del 2)

Store søte kaniner Vi var så dumme at vi spiste frokost like før vi dro til mathallen ved La Rambla. Dermed nøyde vi oss stort sett med å se og lukte i dag, og planlegge hva vi skal smake eller kj...

Godmatreven spiser i Barcelona (kveld 1)

Terte med marmelade og geitost. Etter 14 timer på reisefot og en kjølende dusj på hotellet ble det en kjapp kveldsrunde i Barri Gotic (gamlebyen). Og jammen klarte vi ikke å dumpe borti noen skikk...

Søt inspirasjon fra Down under

I de siste dagene har jeg sett på den nye sesongen av Masterchef Australia. Det er en bombesikker inspirasjonskilde, ognå har det vært dessertene jeg har kicket på. I dag har jeg laget pannacotta f...

Endelig: sushi

Med storesøster endelig hjemme, en Frøyas sashimilaks og noen fine kveitestykker tatt opp fra fryseren, var det endelig klart for en sushiaften. Synne var kursholder og godmatrevene (sammen me...

Rester av en gedigen fugl

i pinsa stekte vi endelig den svære kalkunen som hadde ligget i fryseren siden før jul. Med kun to middagsgjester ble det litt rester. Det vil si: ganske mange porsjoner med rester. De to siste da...

Lykkebringe

Jeg tror ikke særlig på lykke som et sånt langvarig fenomen. Men de små øyeblikkene av lykke kjenner jeg godt. En del av dem kommer av smaksopplevelser. Og da kommer de ofte under selve tilbereding...

Gamlismat (alltid søtsuppe til fisk)

- Du og denne gamlismaten din, kommenterte en venn da jeg sa at et tradisjonelt fiskmåltid ikke er fullkomment uten søtsuppe ved sida av. For sånn var det jo i heimen da jeg vokste opp på 70-talle...

Ny bruk av gammel sei

Har en stamp med gammelsei innerst i garasjen. Har hatt den ei stund. Ikke det at vi ikke liker gammelsei, men den er veldig dryg da. Og blir jo ikke så mange gangene i året at man tar opp og vatne...

Norge i lyserødt, grønt og orange

Lammefileten var merket Wales, sennepen er fransk, og butternut squash er vel en typisk amerikansk grønnsak. Det var ikke noe typisk norsk over årets 17. maimiddag. Men god ble den. Kom over butte...

«Kveithau» eller «Helligfiskhode» - uansett verdt «å lessa ferr»

Jeg nærmer meg 50 år, har levd stordelen av livet mitt på ei øy, men hadde inntil i dag til gode å smake den påståtte delikatessen kveithau. Vokste opp på 70-tallet i en hustand hvor det ble serve...

Tyve timer i ovnen

De har en tendens til å bli liggende i fryseren ett år, og dukke opp når det skal finnes plass til nytt hjorteslakt: posene merket suppekjøtt. Det er de ukurante stykkene. Har kokt hjortesodd en ga...

Trond og Marit Oliva tester: Very Cherry jelly belly-brus

ÅÅÅ, for en herlig farge. Og med merke om at den kun inneholder cane sugar. Skikkelig søtbrus, med andre ord. Har vært en tur i utlandet, og som seg hør og bør i utlandet må jeg sjekke om jeg fi...

Et perfekt stykke sel

Har i de foregående årene hatt gleden av å være lokalavisas "matanmelder" når Frøya videregående skole har hatt sin restaurantuke. Men med Marit Oliva som elev ved restaurant- og matfagene, svetten...

And i vin

Vi risikerer noe ved å blogge om denne retten. Det er nemlig stor sannsynlighet for at vår andeleverandør leser det, og dermed er det også en sjanse for at hun begynner å ane hva det er hun kvitter...

Trond og Marit Oliva tester: Ugli

Som alltid når vi ser noe nytt i matbutikken, så må vi teste. Denne uka fant vi en frukt som så ut som en stygg og deformert appelsin. Og jammen var den ikke merket stygg også: Ugli stod det på lap...

Brødskive til middag

Cæsardressing, salat, rødløk, tomat, kylling, bacon og rista brødskiver. Det passer bare så godt i lag. Utfordringa er Cæsardressingen. Den lagde vi av eggeplomme, olivenolje, worchestershiresaus, ...

Romjulstradisjonen: Biff Wellington

Noe er litt mer omstendelig å lage enn andre ting. Som for eksempel denne litt rare engelske festretten Biff Wellington. Men inspirert av et juleprogram med Gordon Ramsey for noen år siden, ble det...

Den fantastiske opprinnelsen til smør på flesk

Det finnes mange rare gamle uttrykk som det er helt meningsløst å bruke: Ta for eksempel "Skomaker, bli ved din lest". Alle vet vi jo at et par nye sko i dag ikke koster så mange arbeidstimer. Det ...

Hjort på betta

I spania kalles det tapas. En godbit oppå en bit med brød. Vi har vår tapas her heime også, men kaller det betta. Vi spiser ferskfisk som betta: smør på en bit flatbrød, og så et stykke renska smås...

Knekk-testen

Marit Oliva fant ut at hun skulle prøve å lage peanøtt-knekk. Altså: peanøtter med smelta sukker over. Da fikk jeg lyst til å prøve popkorn-knekk. Og inne i skapet fant jeg en pose med bacon-snack....

Når en pepperkakebaker baker pekkerkaketardis

Det kan vel nesten kalles for en tradisjon nå: det må bli en pekkerkaketardis til jul. Hvis det er noen som ikke vet hva en tardis er, så... shame on you! Neida: Tardis står for Time and Relative ...

Kveitegodteri

I går fileterte vi ei halvfrossen kveite. Det var trøblete. Etter at filetene var skåret laus, var det mye fint fiskekjøtt langs beinet. Vi fikk ideen: dette kan vi skrape av og prøve å lage cevich...

Fars kjøttkaker

Sist jeg steika kjøttkaker sendte jeg en snap til eldstedattera som bor i byen. Og hun svarte med at NÅ fikk hun heimlengsel. Hun skulle komme utover om noen dager, så snapen var ikke ondskapsfull....

Duellen: Mjøsbrus versus EC Dahls

Dahls (Ringnes) julebrus har jo vært det selvfølgelig valgt ved juletider for oss som elsker sprudlende søtdrikke. De siste åra har det kommet til mange nye merker, men de fleste kan avvises bare v...

Inspirert etter praksis på To rom og kjøkken

For en måned siden var jeg på praksis på en av Trondheim beste restauranter, nemlig To rom og kjøkken. Det var en skremmende, men utrolig spennende opplevelse. Når jeg kom hjem ble jeg derfor så in...

Bortimot det beste jeg har laga

Kjisjeen er at vi bor midt i matfatet. Men for oss som bor ytterst på trøndelagskysten handler det om at vi bor midt på porselen-tallerkenen til verdens gourmet-restaurant. Den dyreste av råvarene...

Godmatræv?

Far min var godmatræv. Likte å leite i spisskammeret eller kjøleskapet etter en godbit på kveldene. Det var vel i den forbindelse jeg hørte uttrykket først. Og for meg var uttrykket logisk: en rev ...
Verden er rik på smaker, og liver er for kort for Toros jegergryte.

Kategorier

Arkiv

hits